1.Realitysoaps
Televisieprogramma's waarin mensen gefilmd worden in een ongeregisseerde situatie zijn al zo oud als de televisie zelf. In 1948 startte de Amerikaan Allen Funt zijn programma "Candid Camera", een komisch programma waarin de reactie van mensen in een bepaalde situatie gefilmd werd met een verborgen camera. Soortgelijke programma's verschenen ook elders in de wereld, zoals in Nederland het programma Poets.
De eerste realitysoap was de serie "An American Family" op de Amerikaanse zender PBS, waarvan er 12 afleveringen werden uitgezonden in 1973. De serie toonde een gezin dat in scheiding lag. Een jaar later verscheen er in het Verenigd Koninkrijk een soortgelijk programma, over het arbeidersgezin Wilkins in Reading. Realityseries kwamen op tegen het eind van de jaren 80. Het programma Cops, voor het eerst uitgebracht in 1989, volgde politie-beambten tijdens hun dagelijkse jacht op criminelen. Het KRO-programma Nummer 28 startte met een concept waarin een groep wildvreemden gedurende een langere periode bij elkaar gebracht werden, om daarna te volgen wat er zich in de groep zou afspelen.
Een van de bekendste realitysoaps was echter Big Brother (uit 1999, van Endemol). Mensen werden in dit programma tezamen in een huis opgesloten, en 24 uur per dag gevolgd door camera's. Na het wereldwijde succes van deze serie ontstond er een hausse van programma's in dit genre.
In andere voorbeelden van realitysoaps worden bekende mensen met de camera gevolgd, of gaat er een camerateam mee met mensen met een bepaald beroep (zoals parkeerwachters, politieagenten of een ambulanceteam). Een ander voorbeeld is de Amsterdamse realitysoap West Side van de zender AT5. Hiervan ligt het scenario op hoofdlijnen vast, maar wordt gedurende de draaiperiode aangepast. De acteurs krijgen per draaidag het scenario te zien, zodat ze niet weten wat er in latere afleveringen verder gaat gebeuren.
Trendpiramide:
microtrend: reality-soaps
Maxitrend: emotie
Megatrend: feminisering
2.MSN messenger
De hedendaagse mens is graag online op het Internet. Je kunt met iedereen in contact komen via MSN-Messenger. Het maakt niet uit waar die persoon vandaan komt, overal op de wereld kun je contacten leggen. Er zullen eigen profielen aanmaken waarin je jezelf voorstelt. Misschien wel hoe je zou willen zijn. En zo zullen mensen je dan ook herkennen in de digitale wereld. Je komt andere mensen tegen. De mogelijkheden zijn ontelbaar. Ik ben ervan overtuigd dat er over een bepaalde tijd iets in die trend ontwikkeld wordt, omdat we in principe nu ook al zoveel doen met MSN-messenger.
Trendpiramide:
Microtrend: msn’en
Maxitrend: onlinecontact
Megatrend: globalisering
Voorspelling voor de toekomst
Immobiliteit
De Nederlandse bevolking raakt verwend. Steeds minder hoeft er fysiek te worden gereisd om een doel te bereiken. Het eten word via internet besteld, het werkoverleg gaat via de webcam en de bijscholing word digitaal aangeboden.Op die manier zal er op een gegeven moment een punt komen waarop men liever naar een digitale oplossing zoekt dan kiest voor de ouderwetse manier van intermenselijk contact. Dan zal men zoveel mogelijk thuis blijven en enkel voor het hoog nodige het huis verlaten of van het werkhuis patroon afwijken.Dit zal ongetwijfeld gevolgen hebben. Men wordt individueler, en raakt heeft weinig sociale contacten. De positieve kanten zijn dat het minder druk word op de weg en de vervuiling zal afnemen.
Trendpiramide
Microtrend: immobiliteitische technologie
Megatrend : technologiesering
Trends uit het verleden
1.Individualisering
Vanaf het tijdperk van de babyboomers, de jaren zestig en zeventig, beïnvloedt de megatrend individualisering ons leven. Iedereen wilde zich onderscheiden van de anderen, maakte niet uit op welke manier. Anders zijn was vooral te zien bij de jeugd, die wilde alles anders doen dan hun ouders want ze waren bang anders hetzelfde te worden naarmate de jaren vorderden. Het ziet ernaar uit dat het tijdperk van het individu ten einde loopt. Het vraagstuk voor de toekomst is niet hoe we de meest individuele wensen kunnen vervullen maar hoe we mensen weer bij elkaar kunnen brengen.
Trendpiramide
Microtrend: jongeren zetten zich af tegen hun ouders door middel van protest
Maxitrend: zelfstandigheid
Megatrend : individualisering
2.Milieubewuster
Een aantal jaar geleden zijn mensen begonnen met steeds milieubewuster te gaan leven. Iedereen werd milieubewuster en lette erop dat er goed met het milieu werd omgegaan. Dit deden ze door bijvoorbeeld al het afval te scheiden (papier, gft, glas en groenafval). Doordat men te maken kreeg met een grote wereld, kwam er ook besef van verschillende problemen omtrent het milieu die zich op grotere of kleinere schaal afspeelde. Mensen wilde helpen maar wisten niet hoe, de slogan “een beter milieu begint bij jezelf” kent bijna iedereen nog steeds.
Trendpiramide
Microtrend: afval scheiden
Maxitrend: milieubewuster leven
Megatrend: Globalisering
Trendwatchers
Microtrends
Lidewij Edelkoort
Er wordt wel gezegd dat er in de wereld zes bureau's zijn die bepalen wat er in de mode komt. Eén van die zes is Trend Union, het bureau van de Nederlandse vijftiger Lidewij Edelkoort. Lidewij - tegenwoordig Li, van huis uit styliste, afkomstig uit Wageningen maar al jaren gevestigd in Parijs - is de eerste om haar invloed te relativeren. Als iemand zegt dat haar visie haast onvermijdelijk werkelijkheid wordt en dat ze 'self fulfilling prophecies' verkoopt, reageert ze: 'Als ik iets voorspel dat niet klopt, dan komt mijn voorspelling niet uit.' Het hoogst aangeschreven is ze om haar visuele voelsprieten, vooral om haar kleurgevoel: als Lidewij zegt dat geel in de mode komt, dan houd je daar als kledingproducent rekening mee.
Want veel van haar voorspellingen komen uit, zo weten haar klanten (bedrijven als Siemens, Philips, Espirit en Nissan). Niet alleen op het gebied van de mode. Zo vestigde ze haar naam met de voorspelling dat er een revival van de teddybeer in de lucht hing - en jawel, een paar maanden later was het teddybeer voor en teddybeer na. Ze voorspelde terecht dat tuinieren en koken belangrijke hobbies zouden worden. Ze roept al jaren dat bedrijven zich bezig moeten houden met ethische vraagstukken, willen ze consumenten niet van zich vervreemden. En medio 2001 voorvoelde ze mondiale narigheid; de aanslagen op de Twin Towers kwamen voor haar ook niet geheel als een verrassing.
Maxitrends
Faith Popcorn

De 'Moeder aller trendwatchers' wordt zij wel genoemd en de 'Nostradamus van onze tijd'. Dat heeft ze vooral te danken aan de vuistdikke visionaire boeken die zij samen met Lys Marigold schreef, zoals The Popcorn Report, Clicking en EVAlutie. Maar misschien is de in 1947 geboren als 'Plotkin' geboren Popcorn wel nog altijd vooral de New Yorkse reclamecreatief die zij was voordat ze wereldberoemd trendwatcher werd. In elk geval getuigen haar gelikte presentaties en de 'catchy' uitdrukkingen die zij heeft bedacht zoals 'clanning', 'cashing out' en 'mancipation' van een commerciële en creatieve achtergrond. En wat te denken van haar laatste boek 'A Dictionary of the Future'?
Hier treft de lezer geen trends aan, geen toekomstvoorspellingen, maar alleen nieuwe begrippen. Het grote publiek zal haar echter wel altijd blijven zien als trendwatcher, en dan vooral als de 'ontdekker' van het 'cocooning': thuis blijven, je terugtrekken in een beschutte omgeving. Faith wordt niet door iedereen even serieus genomen, maar haar klanten - grote bedrijven zoals IBM en Nissan - hebben geleerd goed naar haar adviezen te luisteren. Want was zij niet degene die Coca Cola waarschuwde dat de introductie van New Coke op een commerciële ramp zou uitlopen? Nou dan.
Megatrends
John Naisbitt
Als Faith Popcorn de moeder aller trendwatchers is, dan is John Naisbitt de vader. Zijn naam zal wel altijd worden geassocieerd met de bestseller Megatrends uit 1982, waarvan meer dan 8 miljoen exemplaren zijn verkocht. Hierin geeft hij een overzicht van de belangrijkste langetermijntrends die voor de toekomst van belang zijn. Het meeste inzicht had Naisbitt waarschijnlijk in de consequenties van wat hij de 'opkomst van de informatiesamenleving' noemt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit zijn stellingname in een debat met futuroloog Alvin Toffler (The Third Wave). Toffler meende dat je aan de files kon zien hoever de informatietechnologie was gevorderd en zag thuiswerken voor zich.
Naisbitt beweerde dat behoefte aan persoonlijk contact zou toenemen naar mate de technologie verder vorderde. Achteraf is het niet moeilijk te zien wie gelijk had... In het boek Megatrends 2000 lijkt het er echter op dat bij Naisbitt de wens ook wel eens de vader van de gedachte is. Hierin spreekt hij de verwachting uit dat in toekomstige, door de informatie- en telecommunicatietechnologie geschraagde economie de individuele capaciteiten op een veel persoonlijker niveau belangrijk worden: 'Het is een informatie-economie met hoge lonen, waarin de mensen worden betaald voor wat er uniek aan hen is - hun intelligentie en creativiteit.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten