maandag 11 februari 2008

Onderzoek trends en concepten week 2

Vier trends in media en mediagebruik

Nieuwe technologie heeft geleid tot vier trends in media en mediagebruik.Een eerste trend is de verschuiving in het media-aanbod, van push naar pull: consumenten kiezen steeds meer zelf uit een groot beschikbaar aanbod (pull), in plaats van te accepteren wat over hen wordt uitgestort (push). Duidelijke voorbeelden zijn de tv-ontwikkeling, van twee kanalen in de jaren zestig naar een overdadig aanbod, de (personal) videorecorder en, recenter, internet, een inherent pull-medium.

Pullmedia zullen blijven groeien ten koste van pushmedia (kranten). Een tweede trend is dat grenzen tussen media vervagen. Door digitalisering kunnen gegevens op allerlei instrumenten worden opgeslagen en doorgegeven, zodat we bijvoorbeeld radio kunnen luisteren via de pc, of internetten met ons mobieltje. Trend drie kan worden omschreven als indringend en interactief entertainment. Consumenten willen interactie met media, er in opgaan. Denk aan de ‘thuisbioscoop’, tv-voting en video- en internetgames. Een laatste trend is dat consumenten zelf content creëren, met behulp van beschikbare creatieve technologieën (DTP, digitale camera, iTunes). Voorbeelden van deze trend zijn SMS-jes en internetdagboeken.
Celina de Bus

Wat is YouTube en waarom is het zo populair?

Artikel van Harriet Damen (Universiteit Leiden)
YouTube is een site waarop je filmpjes kunt delen met anderen. Je kunt je eigen filmpjes daarop neerzetten zodat je vrienden, familie, collega’s en de rest van de wereld kunnen zien wat voor moois je hebt gemaakt, of je kunt bekijken wat anderen daar neergezet hebben. En de beschikbare hoeveelheid video’s is enorm. Het aanbod is ongelooflijk divers, soms professioneel maar vaak erg amateuristisch.YouTube is binnen korte tijd waanzinnig populair geworden bij een miljoenenpubliek. Er wordt gezegd dat YouTube zelfs een groter bereik heeft dan MTV en volgens nrc.next (d.d. 28 juni 2006) werd een bepaalde video van twee tienermeisjes die in hun slaapkamer een nummer van de Pixies playbackten, zelfs door zes miljoen mensen bekeken!

Deze populariteit is deels gemakkelijk te verklaren. Als je eenmaal begint met het bekijken van video’s, dan geeft dat al snel een sneeuwbaleffect. Je wordt namelijk, zodra je een video bekijkt, door de site vanzelf attent gemaakt op nog meer video’s met hetzelfde onderwerp, of op eerdere video’s van dezelfde maker, of er verschijnen links naar de videocommentaren die er gemaakt zijn als reactie op die video. En voor je het weet, klik je van het ene naar het andere filmpje.

Je kunt lang discussiëren over de vraag waarom zoveel mensen de site bezoeken en zichzelf willen broadcasten, en je kunt er veel theorieën over bedenken. Maar feit is nou eenmaal: YouTube heeft het en het is populair.Er zijn een paar kenmerken die van YouTube een uitzondering maken vergeleken met soortgelijke sites. Deze kenmerken spelen naar een grote rol in de populariteit van YouTube:

1. De afscherming van je filmbestanden. Je kunt ervoor kiezen om je video’s alleen open te stellen voor vrienden en familie. Daarnaast kun je ook nog bepalen of men commentaar (tekstueel) mag leveren of niet, of men video comments mag insturen, enzovoort. Aan alles is gedacht. Je kunt dus ervoor kiezen om je film met de hele wereld te delen, maar zonder dat iemand commentaar mag leveren! Wouldn’t that be frustrating!


2. De mogelijkheid om commentaar te leveren via een video: video comments. Dat is slim bedacht van YouTube omdat veel mensen het leuk vinden (en handig) om direct via hun webcam commentaar te leveren op wat ze gezien hebben. Tegelijkertijd is het makkelijk want je hoeft zelf niets te bedenken, geen scènes of onderwerpen; je reageert gewoon op wat anderen bedacht hebben.


3. De mogelijkheid om een Channel aan te maken. Dat is je eigen videokanaal op YouTube waar al je video’s staan, waar mensen zich op kunnen abonneren (via "subscribe"), en waar je comments, e-mails en favorieten neer kunt zetten. En tot slot kun je op jouw kanaal een Bulletin bijhouden: dat is een soort video-nieuwsbrief die je naar al je vrienden kunt sturen. Het bulletin blijft dertig dagen zichtbaar.

Pascual Gerts

Trendpiramide


De Trendpiramide is een instrument dat helpt om de omgeving van het bedrijf te analyseren

Megatrends
Deze trends komen zeer langzaam op gang en zijn daardoor nauwelijks zichtbaar. De langzame ontwikkeling van deze trends zorgt ervoor dat we onbewust worden meegesleurd en ze als vanzelfsprekend ervaren. Een megatrend verandert langzaam het normen en waardepatroon van onze samenleving.

Maxitrends
Een maxitrend geeft minder richting aan ons leven dan de megatrend, maar is daarentegen wel beter waar te nemen. Maxitrends zijn interessant omdat ze trendwatchers kunnen helpen met het herkennen van de onderliggende megatrend. Maxitrends zijn meer toegespitst op een duidelijk afgebakend gebied en zijn daardoor beter waarneembaar zowel in ruimte als in tijd.
Microtrends
Microtrends vinden we terug op product niveau of als kleinschalige symptomen (zoals mode, hypes, rages etc.) Microtrends gaan snel vervelen, ze worden minder belangrijk naarmate de tijd verstrijkt en de verspreidingsfactor groter wordt.
Koos van den Bos


Hyves

Hyves is de populairste online community van 2007. De vriendensite won althans de publieksprijs bij een internetstemming. Voor de 'Website van het Jaar'-verkiezing waren dit keer waren 208 sites genomineerd, verspreid over achttien categorieën. Sinds 1 november zijn meer dan een half miljoen stemmen uitgebracht. Hyves was dit jaar met meer dan 50 duizend stemmen de populairste genomineerde van alle deelnemers. Per categorie waren twee prijzen te winnen. De prijs voor beste website gaat naar de site met de hoogste gemiddelde score voor navigatie, inhoud en design.
De prijs voor populairste site gaat naar de site met het hoogste aantal stemmen. In andere categorieën wonnen onder meer Google (beste zoekmachine), Feyenoord.nl (beste sportsite) en De Pers (beste nieuwssite). Concurrerend De wedstrijd werd georganiseerd door onderzoeksbureau Metrixlab. Volgende week worden de winnaars bekend van een concurrerende 'Website van het Jaar'-verkiezing, georganiseerd door onder meer de Stichting Internetreclame (STIR), waarvoor 1,3 miljoen stemmen zijn uitgebracht.

Shalini Gowrie


Trendniveaus

maatschappelijke trends; Een trend, dat is natuurlijk de kleur van je pasgekochte bloes of de vorm van je nieuwe fiets. Het is de laatste rage voor kinderen of het populairste computerspel. Dit zijn voorbeelden van korte termijntrends. De trend komt langzaam op, bereikt een hoogtepunt en verdwijnt dan ook weer snel. Megatrends als individualisering en globalisering oefenen gedurende een periode van wel toen tot dertig jaar invloed uit. De ontwikkeling van deze langdurige trends wordt gevoed door de economie en de politiek, door demografische, technologische en ecologische factoren en door sociaal-culturele aspecten.

consumenten trends; Er zijn ook trends die van invloed zijn gedurende een periode van zo’n 5 tot 10 jaar. Dat zijn trends die iets te maken hebben met veranderend gedrag en behoeften, met veranderingen in mentaliteit en levensstijl. Consumententrends zijn abstracties, zoals de behoefte aan geborgenheid of het verlangen naar vroeger. Ze geven vaak een tijdgeest weer.

Markttrends; Dit zijn trends die gedurende een periode van een paar maanden tot 5 jaar aanwezig en zichtbaar zijn. Het zijn kortetermijntrends waarbij het gaat om de populariteit van een bepaald product, dienst, actie of event. Sommige van de kortdurende trends komen heel snel op en verdwijnen ook weer heel snel, soms binnen een jaar. Dat zijn de rages, de producttrends. Bij hypes gaat het om de incidentele gebeurtenissen die door de media enorm onder de aandacht worden gebracht. Ze beïnvloeden soms wel de publieke opinie, maar hebben in commerciële zin niet altijd effect. Markttrends zijn kortetermijntrends die zich voordoen in bepaalde branches en sectoren. Ze brengen je vaak op het spoor van de concumententrends.

Leonie Minderhoud


Wifi

- Nieuwe grote trend in de markt van digitale fotografie!


- EasyShare One van Kodak was de 1e digitale camera met Wifi.

- Via Wifi kunt u:
beelden draadloos overzetten naar computer
direct publiceren op het internet
draadloos printen

-Cameratelefoons gebruiken bluetooth (andere draadloze technologie)

Cindy Gerritsen

Geen opmerkingen: